ENNS - French National Nutritional and Health Study ARCHIVE

Responsable(s) :
Salanave Benoit, Equipe de surveillance et d’épidémiologie nutritionnelle (ESEN)

Date de modification : 05/09/2017 | Version : 2 | ID : 7773

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Général
Identification
Nom détaillé French National Nutritional and Health Study
Sigle ou acronyme ENNS
Numéro d'enregistrement (ID-RCB ou EUDRACT, CNIL, CPP, etc.) CNIL no. 905481; Paris Cochin CPP no. 2264.
Thématiques générales
Domaine médical Endocrinology and metabolism
Pediatrics
Pathologie, précisions Toxic environmental exposure and risk factors, living conditions, food supply, food insecurity and physical activity/inactivity.
Déterminants de santé Lifestyle and behavior
Medicine
Nutrition
Social and psychosocial factors
Mots-clés blood glucose, triglycerides, nutrients, energy, PNNS (French National Nutrition and Health Program), food insecurity, nutrition, nutritional status, excess weight, obesity, hypertension, diabetes, cholesterol, dyslipidemia, lead, arsenic, heavy metals, pesticides, dietary behaviour, recommendations, social health inequalities, 24-hour recalls, diet, physical activity, bulk, blood pressure, monitoring
Responsable(s) scientifique(s)
Nom du responsable Salanave
Prénom Benoit
Adresse 74 rue Marcel Cachin, 93017 Bobigny Cedex
Téléphone + 33 (0)1 48 38 73 73
Email benoit.salanave@univ-paris13.fr
Laboratoire Equipe de surveillance et d’épidémiologie nutritionnelle (ESEN)
Organisme Santé publique France
Collaborations
Participation à des projets, des réseaux, des consortiums Yes
Précisions National Health Insurance examination cebters and laboratories; municipal health clinics. Biological analysis laboratory in Dijon and Grenoble University Hospital Centres (UHC). Paris 13 University.
Financements
Financements Public
Précisions InVS
Gouvernance de la base de données
Organisation(s) responsable(s) ou promoteur Agence nationale Santé publique France, ex Institut de veille sanitaire (InVS)
Statut de l’organisation Secteur Public
Contact(s) supplémentaire(s)
Caractéristiques
Type de base de données
Type de base de données Study databases
Base de données issues d'enquêtes, précisions Not-repeated cross-sectional studies (except case control studies)
Origine du recrutement des participants A population file
Le recrutement dans la base de données s'effectue dans le cadre d'une étude interventionnelle No
Informations complémentaires concernant la constitution de l'échantillon 3-stage sampling: 1/ municipalities or groups of municipalities (190) stratified by urban unit size and 8 major regions; 2/ households from phone lists (landlines, red lists, mobile phones and unbundled); 3/ 1 individual per household, adult or child, using the birthday method.
Objectif de la base de données
Objectif principal To describe food consumption, physical activity and nutrition of children and adults from a representative sample of the population living in France between 2006-2007.
Critères d'inclusion Adults:
- Residing in metropolitan France during the study period (February 2006 to January 2007);
- Between 18 and 74 years old;
- Residing in an ordinary household with a landline or mobile phone;
- Living at least 5 days a week in the randomly selected household;
- Able to understand the primary implications of participating in the study by phone (hearing, understanding of French, no mental illness);
- Not suffering from a disease requiring enteral and parenteral artificial feeding;
- Agreed to participate in at least one part of the two-part study (food or clinical and biological assessment).

Children:
- Residing in metropolitan France during the study period (February 2006 to January 2007);
- Between 3 and 17 years old;
- Residing in an ordinary household with a landline or mobile phone;
- Living at least 5 days a week in a randomly selected household;
- Able to understand (child and child's guardian) the major implications of participating in the study by phone (hearing, understanding of French, no mental illness);
- Not suffering from a disease requiring enteral and parenteral artificial feeding;
- Agreed to participate in at least one part of the two-part study (food or clinical and biological assessment).
Type de population
Age Early childhood (2 to 5 years)
Childhood (6 to 13 years)
Adolescence (13 to 18 years)
Adulthood (19 to 24 years)
Adulthood (25 to 44 years)
Adulthood (45 to 64 years)
Elderly (65 to 79 years)
Population concernée General population
Pathologie
Sexe Male
Woman
Champ géographique National
Détail du champ géographique Metropolitan France excluding Corsica island
Collecte
Dates
Année du premier recueil 02/2006
Année du dernier recueil 07/2007
Taille de la base de données
Taille de la base de données (en nombre d'individus) [1000-10 000[ individuals
Détail du nombre d'individus 3,115 adults (18-74 years old), 1,675 children (3-17 years old).
Données
Activité de la base Data collection completed
Type de données recueillies Paraclinical data
Biological data
Données paracliniques, précisions Weight, height, waist and hip measurement, blood pressure.
Données biologiques, précisions Glucose, HbA1c, cholesterol, triglycerides, iron level, folates, vitamins, etc.
Existence d’une biothèque Yes
Contenu de la biothèque Whole blood
Serum
Plasma
Fluids (saliva, urine, amniotic fluid, …)
Détail des éléments conservés ---
Paramètres de santé étudiés Health event/morbidity
Others
Autres, précisions Biological nutritional status markers (body mass, vitamin and micronutrient status, blood pressure, dyslipidemia, etc.).
Modalités
Mode de recueil des données - Initial contact by telephone (household composition, random selection); - Face-to-face questionnaire at home and distribution of self-administered questionnaire; - Three recalls of 24 hours food consumption, by telephone - health examination at home (carried out by a nurse) or in an examination clinic.
Nomenclatures employées INSEE for marginal calibration data.
Procédures qualité utilisées Internal unit procedures.
Suivi des participants No
Pathologie suivies
Appariement avec des sources administratives No
Valorisation et accès
Valorisation et accès
Lien vers le document principales publications.docx
Accès
Charte d'accès aux données (convention de mise à disposition, format de données et délais de mise à disposition) Calls for analyses project on InVS website + selection committee established for ENNS.
Accès aux données agrégées Access on specific project only
Accès aux données individuelles Access on specific project only

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