Last update : 01/01/2018 | Version : 3 | ID : 73174
General | |
Identification | |
Detailed name | Cohorte de sujets à faibles revenus recevant des coupons alimentaires et des conseils diététiques |
CNIL registration number, number and date of CPP agreement, AFSSAPS (French Health Products Safety Agency) authorisation | Autorisation : French Data Protection Authority and by the Ethical Committee (Hôtel Dieu Hospital, Paris, France). |
General Aspects | |
Medical area |
Endocrinologie et métabolisme Médecine générale |
Health determinants |
Facteurs sociaux et psycho-sociaux Mode de vie et comportements Nutrition |
Keywords | faible revenu, fruit, légume, nutrition, consommation, alimentation, comportements, santé |
Scientific investigator(s) (Contact) | |
Name of the director | Bihan |
Surname | Hélène |
Phone | +33 (0)1 48 38 89 32 |
h.bihan@uren.smbh.univ-paris13.fr | |
Unit | Human Nutrition Research Centre |
Organization | Inserm |
Name of the director | Mejean |
Surname | Caroline |
c.mejean@uren.smbh.univ-paris13.fr | |
Unit | UMR 1125 UREN Nutritional Epidemiology. Jouy-en-Josas Research Centre |
Organization | INRA - CNAM - Inserm - U. Paris 13 |
Name of the director | Galan |
Surname | Pilar |
p.galan@uren.smbh.univ-paris13.fr | |
Unit | UMR 1125 UREN Nutritional Epidemiology. Jouy-en-Josas Research Centre |
Organization | INRA - CNAM - Inserm - U. Paris 13, |
Name of the director | Peneau |
Surname | Sandrine |
Unit | UMR 1125 UREN Nutritional Epidemiology. Jouy-en-Josas Research Centre |
Organization | INRA - CNAM - Inserm - U. Paris 13, |
Collaborations | |
Funding | |
Funding status |
Publique |
Details | INTERFEL (Interprofession des Fruits et légumes), League Against Cancer |
Governance of the database | |
Sponsor(s) or organisation(s) responsible | INRA |
Organisation status |
Public |
Sponsor(s) or organisation(s) responsible | Inserm |
Organisation status |
Public |
Additional contact | |
Main features | |
Type of database | |
Type of database |
Bases de données issues d’enquêtes |
Study databases (details) |
Etudes de cohortes |
Database recruitment is carried out by an intermediary |
Via un fichier de population |
Database recruitment is carried out as part of an interventional study |
Oui |
Details |
Intervention au niveau de groupes (clusters) |
Additional information regarding sample selection. | 2 groupes : Un groupe recevant uniquement des conseils alimentaires. Un groupe recavnt des conseils alimentaires ainsi que des coupons alimentaires (coupons échangeables pour l'achat de fruits et légumes) |
Database objective | |
Main objective | Évaluer l'efficacité de l'utilisation de coupons alimentaires pour favoriser la consommation de fruits et légumes dans les populations à faibles revenus |
Inclusion criteria |
Personnes à faibles revenus (évaluation par le score de privation dans les centres d'examens de santé) tirées de manière aléatoire.
18-60 ans |
Population type | |
Age |
Adulte (19 à 24 ans) Adulte (25 à 44 ans) Adulte (45 à 64 ans) |
Population covered |
Population générale |
Gender |
Masculin Féminin |
Geography area |
Local |
French regions covered by the database |
Île-de-France |
Detail of the geography area | Paris |
Data collection | |
Dates | |
Date of first collection (YYYY or MM/YYYY) | 2007 |
Date of last collection (YYYY or MM/YYYY) | 2008 |
Size of the database | |
Size of the database (number of individuals) |
< 500 individus |
Details of the number of individuals | 302 |
Data | |
Database activity |
Collecte des données terminée |
Type of data collected |
Données cliniques Données déclaratives Données biologiques |
Clinical data (detail) |
Examen médical |
Details of collected clinical data | Poids, taille, préssion artérielle, |
Declarative data (detail) |
Auto-questionnaire papier Face à face |
Details of collected declarative data | statut socio-économique (emploi, l'éducation, la composition du ménage, la perception de la situation socio-économique, et la disponibilité et l'abordabilité des aliments), consommation de fruits et légumes (questionnaire de fréquence) |
Biological data (detail) | Sang (tryglicéride, glucose, cholestérol HDL-LDL, vitamin C, β-carotene, α-tocopherol, γ-tocopherol, folate) |
Presence of a biobank |
Non |
Health parameters studied |
Evénements de santé/morbidité |
Procedures | |
Data collection method | Receuil des informations par le personnel médical lors des différentes visites de suivi |
Participant monitoring |
Oui |
Details on monitoring of participants | Suivi à 3, 9 et 12 mois |
Links to administrative sources |
Non |
Promotion and access | |
Promotion | |
Link to the document | http://tinyurl.com/PUBMED-FandV |
Description | Liste des publications dans Pubmed |
Link to the document | http://tinyurl.com/HAL-FandV |
Description | Liste des publications dans HAL |
Access | |
Terms of data access (charter for data provision, format of data, availability delay) | Contacter le responsable scientifique |
Access to aggregated data |
Accès restreint sur projet spécifique |
Access to individual data |
Accès restreint sur projet spécifique |
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