INCA1, INCA2, INCA3 - French national dietary survey ARCHIVE

Responsable(s) :
Volatier Jean-Luc, ANSES Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail 27-31 avenue du Général Leclerc 94701 Maisons-Alfort Cedex
Dubuisson Carine, ANSES Dietary Survey Unit Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail 27-31 avenue du Général Leclerc 94701 Maisons-Alfort Cedex

Date de modification : 05/09/2017 | Version : 1 | ID : 260

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Financements
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Type de population
Dates
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Données
Modalités
Valorisation et accès
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Nom détaillé French national dietary survey
Sigle ou acronyme INCA1, INCA2, INCA3
Numéro d'enregistrement (ID-RCB ou EUDRACT, CNIL, CPP, etc.) --
Thématiques générales
Domaine médical Endocrinology and metabolism
Pediatrics
Etude en lien avec la Covid-19 No
Déterminants de santé Intoxication
Lifestyle and behavior
Nutrition
Social and psychosocial factors
Mots-clés diet, eating habits, food supplements, food safety, nutrition
Responsable(s) scientifique(s)
Nom du responsable Volatier
Prénom Jean-Luc
Adresse ANSES - 27-31 avenue du Général Leclerc - 94701 Maisons-Alfort Cedex
Téléphone + 33 (0)1 49 77 38 04
Email jean-luc.volatier@anses.fr
Laboratoire ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail
27-31 avenue du Général Leclerc
94701 Maisons-Alfort Cedex
Organisme ANSES
Nom du responsable Dubuisson
Prénom Carine
Adresse ANSES - 27-31 avenue du Général Leclerc - 94701 Maisons-Alfort Cedex
Téléphone + 33 (0)1 49 77 27 89
Email carine.dubuisson@anses.fr
Laboratoire ANSES
Dietary Survey Unit
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail
27-31 avenue du Général Leclerc
94701 Maisons-Alfort Cedex
Organisme ANSES
Collaborations
Participation à des projets, des réseaux, des consortiums Yes
Financements
Financements Public
Précisions INCA 1 : Ministère de la Santé, Ministère de l'Agriculture et Ministère de la Consommation INCA 2 : AFSSA
Gouvernance de la base de données
Organisation(s) responsable(s) ou promoteur ANSES
Statut de l’organisation Secteur Public
Existence de comités scientifique ou de pilotage Yes
Contact(s) supplémentaire(s)
Caractéristiques
Type de base de données
Type de base de données Study databases
Base de données issues d'enquêtes, précisions Repeated cross-sectional studies (except case control studies)
Origine du recrutement des participants A population file
Le recrutement dans la base de données s'effectue dans le cadre d'une étude interventionnelle No
Informations complémentaires concernant la constitution de l'échantillon The sampling plan is three-stage (primary units, households and individuals) cluster sampling design based on the national census. The sampling was stratified on region and size of urban area and balanced on the average age of the head of household and household's income.
The sampling plan has been designed with the help of the statistical methods unit at the National Institute of Statistics and Economic Studies (INSEE) to enable processing at ZEAT (NUTS 1) level for variables in common with the ENNS study by the French Institute for Public Health Surveillance (InVS).
Objectif de la base de données
Objectif principal Quantitatively characterize individual eating habits, nutritional intakes and dietary exposure in the population to all substances present in food, particularly those that are regulated (environmental contaminants, pesticide residues, food additives).
Critères d'inclusion INCA1:The sample is made up of 1985 adults aged 15 years old and over and 1018 children aged 3 to 14 years old. Representativeness is ensured for mainland France (excluding Corsica).
INCA2:The sample is made up of 2,624 adults aged 18 to 79 years old and 1,455 children aged 3 to 17 years old.
Representativeness is ensured for mainland France (excluding Corsica).
Type de population
Age Infant (28 days to 2 years)
Early childhood (2 to 5 years)
Childhood (6 to 13 years)
Adolescence (13 to 18 years)
Adulthood (19 to 24 years)
Adulthood (25 to 44 years)
Adulthood (45 to 64 years)
Elderly (65 to 79 years)
Population concernée General population
Sexe Male
Woman
Champ géographique National
Détail du champ géographique Metropolitan France (excepting Corsica)
Collecte
Dates
Année du premier recueil 1998
Année du dernier recueil 2007
Taille de la base de données
Taille de la base de données (en nombre d'individus) [10 000-20 000[ individuals
Détail du nombre d'individus INCA1: 1985 adults aged 15 years old and over and 1018 children aged 3 to 14 years old. INCA2: 2624 adults aged 18 to 79 years old and 1455 children aged 3 to 17 years old.
Données
Activité de la base Data collection completed
Type de données recueillies Clinical data
Declarative data
Administrative data
Données déclaratives, précisions Paper self-questionnaire
Internet self-questionnaire
Face to face interview
Phone interview
Données administratives, précisions All of the sociodemographic variables are those used by public statistics: region, size of urban area, age, gender, profession and socioprofessional category of each person and of the head of household, educational level, size of household, household income (in brackets).
Existence d’une biothèque No
Paramètres de santé étudiés Others
Autres, précisions overweight and obesity, dietary exposure
Modalités
Mode de recueil des données Individual eating habits declared may be subject to under-declaration and, more occasionally, over-declaration. The INCA's study survey method has been validated by biomarker on healthy volunteers. Recently, as part of the EFCOVAL European project, declarations of nutritional intake have been compared to the corresponding biomarkers and the deviations from populational indicators stay below 10%. In 2006-7, the participation rate in the study was 63% in 18-79 year-old adults and 69% in 3-17 year old children. The INCA1 and INCA2 method has been designed to enable a comparison with several European countries (UK, Ireland, Sweden, Italy and the Netherlands). A methodological change for INCA3 allows for standardized collection using the WHO's EPIC-SOFT program - translated into several languages and recommended by the European Food Safety Authority (EFSA). It is currently used in Belgium, the Netherlands, Germany and the Czech Republic and adoption is underway in other countries.
Nomenclatures employées The INCA2 study was subject to a favorable opportunity opinion from the French National Council for Statistical Information (CNIS) and a favorable opinion from this Council's label committee (general interest study). The food nomenclatures are specific to each study. Links to the nomenclatures used by EFSA and by European regulations are then made.
Suivi des participants No
Appariement avec des sources administratives No
Valorisation et accès
Valorisation et accès
Lien vers le document http://www.afssa.fr/Documents/PASER-Ra-INCA2.pdf
Lien vers le document http://www.afssa.fr/Documents/PASER-Sy-INCA2.pdf
Description
Accès
Charte d'accès aux données (convention de mise à disposition, format de données et délais de mise à disposition) The general report from the INCA2 study was published in February 2009 by Afssa (which became the French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety [Anses] in 2010) and can be found online at www.anses.fr:
Lafay et al (2009) Etude individuelle Nationale des Consommations Alimentaires 2 (INCA2) 2006-7, Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments, ISBN 978-2-11-097789-2, 225 pages.
Disaggregated data can be accessed by signing an agreement with Anses.
Accès aux données agrégées Free access
Accès aux données individuelles Access on specific project only

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